اسب درمانی؛ درمان بیماری های روانی به یاری اسب!

به گزارش دکترای اقتصاد، خبرنگاران | سرویس روانشناسی - بسیاری از افرادی که با اسب ها سر و کار دارند، به خاصیت درمانی آن ها ایمان دارند. آنها اظهار می نمایند که حضور در اصطبل برای تیمار کردن، تغذیه و هر گونه مراقبت از اسب شان، باعث کاهش استرس، فشار خون و بهبود سلامت عمومی شان می گردد. با این وجود مصاحبت صمیمانه با اسب، پایه و اساس رشد ارتباطی با این حیوان است. بنابراین نفس مصاحبت با اسب ها خاصیت درمانی دارد. قدرت درمانی ارتباط با اسب، از چشم متخصصان پزشکی هم پنهان نمانده است. اسب درمانی روشی محبوب در میان گروه های مختلف است، اما ببینیم اسب درمانی و کاربرد آن چیست؟

اسب درمانی؛ درمان بیماری های روانی به یاری اسب!

تعریف اسب درمانی (درمان اسب محور)

طبق تعریف انجمن بین المللی PATH (انجمن تخصصی درمان های اسب محور)، انواع مختلفی از روش های درمانی به یاری اسب وجود دارد. از منظری کلی هرگونه تعامل بین انسان و اسب، نوعی اسب درمانی محسوب می گردد. اما اسب درمانی هدف تعیین تری دارد؛ این نوع درمان با استفاده از فنون درمانی خاصی از اسب برای اهداف توانبخشی استفاده می نماید.

اسب درمانی فعالیتی نیست که توسط کلوپ های محلی، گروه های خیریه یا مربیان پرورش اسب انجام گردد، بلکه توسط متخصصین حرفه ای که معمولا روان درمانگر یا فیزیوتراپیست آموزش دیده هستند، انجام می گیرد. روش های روان درمانی که از اسب استفاده می نمایند - معمولاً در مراکز ترک اعتیاد، گروه های توانبخشی و مراکز خدمات به افراد تحت تاثیر حادثه های هولناک - همواره تحت نظارت یک متخصص بهداشت روان فعالیت می نمایند. اسب سواری معمولا مشمول این نوع فعالیت های درمانی محسوب نمی گردد!

اسب درمانی چه فوایدی دارد؟

دکتر کنستانس اسکارف می گوید: برای کسانی که با اسب ها سر و کار نداشته اند کار با اسب می تواند تجربه هیجان انگیزی باشد. اغلب فعالیت های درمانی من شامل کار با داوطلبان ترک اعتیاد است. اولین واکنشی که این افراد در مواجهه با اسب نشان می دهند، این است: وای چقدر عظیمند!.

اینکه یک حیوان 200 کیلویی را مجبور کنیم کاری را که از او می خواهیم انجام دهد، کار بسیار دشواری است و این موضوعی است که همه افرادی که با اسب سر و کار دارند به خوبی می فهمند. اگر در ارتباط با اسب ها به اندازه کافی صادق نباشید و ندانید که از او چه می خواهید کارتان دشوارتر هم خواهد شد.

1. ابراز احساس متقابل

اسب ها می توانند به عنوان آینه ای از احساس انسان عمل نمایند، آن ها همان هیجانات و عواطفی را از خود بروز می دهند که از ما دریافت نموده اند. آن ها حیواناتی اجتماعی هستند که متعلق به گله و شکارند. به همین دلیل، احساسات و عواطفی قوی دارند که از آن به عنوان ابزاری برای ماندن در میان گله استفاده می نمایند.

اسب ها، عواطف دیگر اسبهای گله را درک می نمایند و به آن ها پاسخ می دهند. اگر یکی از اسبهای گله احساس ترس کند بقیه آنها هم خواهند ترسید. به همین ترتیب، این موجودات به عواطف انسان ها هم به روشی مشابه پاسخ می دهند، اگر فردی با عصبانیت به یک اسب نزدیک گردد، اسب یا با احساس خجالت از او دور می گردد یا متقابلا به او پرخاشگری خواهد نمود. اسب به هیچ وجه احساسات خود را پنهان نمی نماید. به دلیل همین ویژگی، می تواند به انسان ها برای بهبود مسائل روانی شان یاری کند.

2. شناخت و پردازش هیجانات عاطفی

به طور کلی اسب ها می توانند به افراد یاری نمایند تا احساسات خودشان را بهتر درک نمایند. این باور وجود دارد که افراد معتاد برای کاهش شدت احساسات و هیجانات آزاردهنده خود به الکل و مواد مخدر پناه می برند. آن ها زمانی که پاکسازی می شوند اغلب نمی دانند چطور هیجانات و احساسات خود را پردازش نموده و به این احساسات چه پاسخی بدهند. این دوره، دوره ای گیج نماینده و خسته نماینده برای معتادان در حال ترک است. این همان احتیاجی است که یک اسب می تواند برای درمان جو برآورده کند؛ یعنی اطلاعاتی که فرد معتاد برای شناخت و پردازش احساساتش به آن احتیاج دارد را برایش فراهم می نماید.

اگر شخصی با عصبانیت به سمت یک اسب حرکت کند و سعی کند افسارش را در دست بگیرد، اسب سرش را بر می گرداند و دور می گردد. در این زمان درمانگر می تواند از فرد بپرسد چه موضوعی باعث عصبانیت شما شده است؟ در اغلب اوقات، افراد نمی پذیرند که عصبانی هستند، درمانگر می تواند رفتار اسب را به عنوان شاهدی در نظر بگیرد تا درمانجو بتواند احساسات خود را شناسایی کند.

معتادان و درمانجویانی که تحت تاثیر حوادث ناگوار قرار گرفته اند احتیاج دارند که یاد بگیرند احساسات و هیجانات خود را شناسایی نمایند تا بتوانند آن ها را به کار بگیرند. اسب ها وسیله مناسبی هستند که درمانگران می توانند برای یاری به درمان جویان برای شناسایی هیجاناتشان از آن استفاده نمایند.

اسب ها همچنین می توانند دریچه ای برای بازپردازش حوادث ناگواری که در گذشته برای درمانجو رخ داده است باز نمایند. فرض کنید که یک پلاستیک باد شده در محوطه، در زمان جلسه درمان بترکد و صدای ایجاد شده باعث وحشت زدگی اسب ها گردد، درمانجویانی که در کودکی مورد خشونت خانگی قرار گرفته اند، ممکن است با دیدن صحنه اسب های وحشت زده ناگهان به گریه بیفتند. این صحنه ممکن است تجربه احساس بی کسی و تنهایی را در زمانی که فرد در کودکی ترسیده بوده ولی کسی نبوده که به او پناه ببرد را در ذهن تداعی کند. چنین عکس العمل هایی سرنخ های ارزشمندی برای صحبت کردن در جلسات بعدی یا همان جلسه را برای درمانگر فراهم می نماید.

3. اخلاق کاری

اسب ها برای اینکه بتوانند زندگی نمایند به وجود ما احتیاج دارند. در مصاحبت با اسب ها، صبح زود برای آب و غذا دادن به آن ها بیدار می شویم، اصطبل را تمیز می کنیم، سر کار می رویم تا با دستمزدمان برای اسب مان خوراک و وسایل نگهداری تهیه کنیم. اسب های خانگی احتیاج دارند تا تیمار شوند، تمرین نمایند و به آنها توجه گردد…

در دنیای ما انسان ها نیز شرایط به همین گونه است. بیشتر ما مجبوریم کار کنیم. خواه، عظیم کردن بچه ها، رفتن به اداره ،کارخانه یا کسب و کار دیگری باشد. صبح زود بیدار شده و سر وقت سر کار حاضر می شویم. در کارهایی مشارکت می کنیم که ممکن است آسان و لذت بخش نباشد. به احتیاجهای روزمره خود و دیگران توجه می کنیم، قبض ها را پرداخت می کنیم، خانه را تمیز می کنیم و به اتومبیلمان رسیدگی می کنیم. کار می کنیم و از تک تک لحظه های زندگی لذت می بریم. همچنین مجبوریم برای نگهداری از روابطمان کوشش کنیم، به درد دل دوستانمان گوش می دهیم و در فعالیت های خانوادگی و اجتماعی شرکت می کنیم.

سخت کار کردن و مراقبت از سلامتی، مهارت هایی هستند که می توانند به یاری مصاحبت و تعامل با اسب ها یاد گرفته شوند.

4. اعتماد

اسب ها حیوانات شگفت انگیزی هستند که به راحتی می توان با آن ها تعامل کرد و به آنان اعتماد داشت. آنها موجودات ملایم و صادقی هستند که توانایی فریبکاری و دروغگویی را ندارند. یکی از تکنیک های درمانی محبوب برای افرادی که در کودکی مورد بدرفتاری قرار گرفته اند، این است که فرد را در کنار یک اسب عظیم قرار داده و اجازه دهیم با هم تعامل داشته باشند. در بیشتر موارد، این افراد به گریه می افتند و جمله ای شبیه به این را می گویند: تا حالا موجود به این عظیمی با من به این مهربانی رفتار ننموده بود. این تجربه ای است که درمان جوها می توانند آن را به دنیای انسانی شان تعمیم دهند.

نتیجه گیری

درمان هایی که به یاری اسب انجام می شوند به خصوص روان درمانی اسب محور، می توانند برای کسانی که در مرحله بهبودی از اختلالاتی نظیر سوء مصرف مواد، استرس پس از سانحه، افسردگی و یا دیگر اختلالات روانی هستند مفید باشد. اسب درمانی همچنین می تواند به افراد در زمینه های اخلاق کاری، شناسایی و پردازش احساسات و یادگیری اعتماد کردن به دیگران یاری نماید.

با این وجود برای این که این درمان اثربخش و بدون خطر باشد بایستی توسط یک متخصص حرفه ای که در این زمینه آموزش دیده است انجام گردد. زمانی که احساسات و خاطرات ناگوار برای درمان جو تداعی می شوند، وجود شخص با تجربه ای که در پردازش این احساسات به فرد یاری کند لازم است. در واقع آنچه که باعث اثر بخشی و بی خطر بودن این نوع درمان می گردد تخصص فردی است که در این نوع درمان آموزش دیده است.

با خواندن مطلب تمایل روز افزون مردم به نگهداری و سرپرستی از حیوانات خانگی می توانید اطلاعات بیشتری درباره تاثیر مثبت ارتباط با حیوانات به دست آورید. آیا شما تجربه ای از ارتباط با اسب ها و نتایج درمانی آن داشته اید؟ دیدگاه شما در این باره چیست؟ از قلم نیاندازید که نظرات و پرسش های خود را با ما و مخاطبین خبرنگاران در میان بگذارید.

منبع: psychology today

منبع: setare.com
انتشار: 21 اردیبهشت 1400 بروزرسانی: 21 اردیبهشت 1400 گردآورنده: economicsphd.ir شناسه مطلب: 963

به "اسب درمانی؛ درمان بیماری های روانی به یاری اسب!" امتیاز دهید

1 کاربر به "اسب درمانی؛ درمان بیماری های روانی به یاری اسب!" امتیاز داده است | 5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اسب درمانی؛ درمان بیماری های روانی به یاری اسب!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید