انتخابات ریاست جمهوری سوریه و ساز ناکوک غربی ها، چه کسانی می توانند نامزد شوند؟

به گزارش دکترای اقتصاد، فرایند مهم سیاسی در سوریه از امروز دوشنبه کلید می خورد و آن آغاز ثبت نام از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری است که با وجود همه فشارهای غرب و آمریکا قرار است که خرداد ماه آینده برگزار گردد.

انتخابات ریاست جمهوری سوریه و ساز ناکوک غربی ها، چه کسانی می توانند نامزد شوند؟

از وبسایت ویکی پدیا دیدن نمایید.

به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، همانگونه که انتظار می رفت دمشق موعد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را در ماه مه آینده به موجب قانون اساسی سال 2012 اظهار داشت و انتخابات ماه آینده میلادی با وجود مخالفت غربی ها با برگزاری این فرایند که دومین بار در دل جنگ سوریه محسوب می گردد، برگزار خواهد شد.

روز گذشته مجلس سوریه در جلسه ویژه خود، روز 26 ماه مه آینده را به عنوان تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور اظهار داشت.

سوری های مقیم خارج در بیستم ماه آینده میلادی آنگونه که حموده صباغ رئیس مجلس اظهار داشت، رای می دهند.

ثبت نام از امروز کلید می خورد

از امروز دوشنبه به مدت 10 روز، نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سوریه فرصت ثبت نام دارند و به عبارت دیگر فرایند مهم سیاسی در سوریه که غربی ها و متحدان آن کوشش زیادی برای سنگ اندازی و ممانعت از برگزاری آن انجام دادند، کلید خواهد خورد.

انتظار می رود که بشار اسد رئیس جمهور سوریه طی روزهای آینده نامزد انتخابات ریاست جمهوری سوریه گردد.

برگزاری انتخابات طبق قانون اساسی 2012

این دوره مانند دوره قبلی به موجب قانون اساسی که در سال 2012 به همه پرسی گذاشته شد، برگزار خواهد شد و نشست های کمیته قانون اساسی که شامل نمایندگان دمشق و معارضان با هدف اصلاح قانون اساسی و تغییر آن و تحت نظارت سازمان ملل برگزار گردید، نتیجه ای نداشت.

بشار اسد می تواند نامزد گردد

ماده 88 از قانون اساسی سوریه تاکید می نماید که رئیس جمهوری برای بیش از دو دوره هفت ساله نمی تواند که رئیس جمهور گردد اما ماده 155 شرح می دهد که این ماده مشمول رئیس جمهور کنونی سوریه یعنی بشار اسد نمی گردد زیرا از انتخابات سال 2014 حساب می گردد و مفهومش این است که بشار اسد می تواند برای دوره جدید ریاست جمهوری نامزد گردد.

انتخابات ریاست جمهوری سوریه باید در تاریخی بین 60 تا 90 روز قبل از سرانجام دوره ریاست جمهوری هفت ساله اسد برگزار گردد. (دوره ریاست جمهوری اسد در 17 ژوئیه ، 26 تیر ماه سرانجام می یابد)

دوره قبلی انتخابات ریاست جمهوری سوریه در جولای 2014 برگزار گردید که بشار اسد با کسب بیش از 88 درصد آراء پیروز انتخابات ریاست جمهوری سوریه شد.

شروط نامزدی برای انتخابات

از جمله شروط نامزدها این است که نامزد به طور متوالی 10 سال گذشته را در سوریه اقامت داشته باشد. این راه را به روی هر نامزدی از معارضان مقیم خارج از کشور می بندد.

به موجب قانون اساسی جدید سوریه که در سال 2012 در یک همه پرسی تصویب شد، امکان تشکیل یک نظام چند حزبی در این کشور، وجود دارد.

مجلس سوریه با یک قانون انتخاباتی موافقت کرد که براساس آن، نامزدها باید 10 سال گذشته را در سوریه زندگی نموده و نباید از تابعیت کشور دیگری برخوردار باشند که ظاهرا این مساله راهی برای جلوگیری از نامزدی چهره های مخالف تبعیدی در انتخابات است.

همچنین قبول نامزدی وی به تایید 35 عضو مجلس الشعب(مجلس) سوریه احتیاج دارد که در سال 2014 فقط دو نامزد و بشار اسد آنرا کسب کردند.

چه کسانی می توانند برای انتخابات نامزد شوند؟

با دعوت رسمی مجلس برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سوریه این سئوال مطرح می گردد که چه کسانی حق نامزد شدن دارند و تعداد آنها چند تا خواهد بود؟

بر اساس قانون اساسی سال 2012 از شروط مورد نظر تایید نامزدها از سوی 35 نماینده مجلس الشعب است و طبق بند 3 ماده 85 قانون اساسی سوریه یک عضو نمی تواند که بیش از یک نامزد را تایید کند.

این بند به این معنی است که حداکثر تعداد نامزدها (از لحاظ نظری) نمی تواند از هفت نامزد فراتر رود ، زیرا تعداد اعضای مجلس 250 عضو است ، اما ترکیب مجلس و توزیع نمایندگان در میان بلوک های مجلس این امکان را به عنوان تعداد نامزدها نمی توانند بیش از 3 نامزد در بالاترین رتبه بندی باشند.

نمایندگان فراکسیون حزب بعث حاکم سهم عظیم از ترکیب مجلس سوریه را دارند و تعداد آنها در داخل مجلس 167 نماینده است و آنها از رقیب بشار اسد رئیس جمهور سوریه و دبیر کل حزب بعث سوریه حمایت نخواهند کرد.

بقیه نمایندگان شامل افراد مستقل و دیگر احزاب در قالب ائتلاف جبهه ملی پیشرو هستند که این احزاب 13 نماینده و مستقلین 70 نماینده دارند و به احتمال زیاد نامزدهای دیگر غیر از بشار اسد برای به دست آوردن آرای نمایندگان مستقل کوشش خواهند کرد اما اینها بیش از دو نامزد را نمی توانند مورد حمایت قرار دهند.

ائتلاف احزاب جبهه ملی پیشرو توان نامزد کردن یکی از اعضای خود را بدون تایید اعضای بعث یا مستقلین ندارند.

طبق قانون اساسی سوریه، در صورتی که فقط یک نفر توانسته باشد شروط لازم برای کاندیداتوری را بدست آورد، رئیس مجلس می تواند مدت زمان اعلام کاندیداتوری را تمدید کند.

علاوه بر شروط لازم برای نامزدی انتخابات ریاست جمهوری سوریه که بسیاری از معارضانی که کشور را طی سال های گذشته ترک نموده اند و اینکه شرط اقامت 10 ساله را مد نظر قرار می دهد؛ ماده 84 قانون اساسی سوریه شروط دیگری را هم تعیین نموده است که شامل موارد زیر است؛

    1. چهل سال تمام داشته باشد.
    2. تابعیت سوری داشته و در سوریه به جهان آمده باشد. پدر و مادرش نیز در سوریه به جهان آمده باشند.
    3. از حقوق مدنی و سیاسی بهره مند باشد و جرمی فجیعی مرتکب نشده باشد حتی اگر حکم برائت گرفته باشد و سابقه کیفری نداشته باشد.
    4. دارای همسری غیر سوری نباشد.
    5. مقیم سوریه باشد به مدتی که کمتر از 10 سال نباشد آنهم اقامت متوالی هنگام نامزد شدن داشته باشد.

      تکلیف افراد متقاضی برای ثبت نام

      آنگونه که حمود صباغ رئیس مجلس سوریه روز گذشته اظهار داشت، نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سوریه باید درخواست نامزدی خود را به دیوان عالی قانون اساسی سوریه ارائه بدهند. ظرف مدت 10 روز و تا سرانجام ساعت کاری چهارشنبه 28 آوریل به دیوان عالی قانون اساسی ارسال نمایند.

      نامزدها هنوز تعیین نشده اند

      تا به امروز هنوز اطلاعاتی از افراد احتمالی که برای انتخابات کنونی ریاست جمهوری سوریه نامزد می شوند، وجود ندارد اما میساء صالح دبیر مجلس الشعب سوریه اعلام نموده است که مجلس سوریه در طی 10 روز آینده برپاست و آماده پذیرش درخواست های نامزدی از دیوان عالی قانون اساسی است.

      شرایط جدید و اقتدار بیشتر دولت سوریه و ساز مخالف آمریکا و غرب

      برگزاری دوره کنونی بر خلاف دوره قبل که در سال 2014 برگزار گردید به گونه ای است که دولت سوریه با حمایت متحدانش پیروز به تسلط بر بخش اعظم سوریه شده است اما غربی ها همچنان مخالف برگزاری انتخابات هستند و از هم اکنون سازمخالف را کوک نموده اند و مدعی عدم مشروعیت این انتخابات می شوند و اینکه نتایج آنرا قبول نخواهند کرد.

      در این راستا اخیرا واشنگتن در قبال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سوریه موضع شدید اتخاذ کرد و جفری دلورنتیس معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل در اواخر ماه گذشته میلادی اظهار داشت که دولت جو بایدن هرگز نتایج انتخابات در سوریه را اگر تحت نظارت سازمان ملل برگزار نگردد، نخواهد پذیرفت.

      وی مدعی شده بود: نظام سوریه از انتخابات به منظور تایید مشروعیت بشار اسد رئیس جمهور نظام بهره برداری می نماید. دولت آمریکا مخالف برگزاری انتخابات غیرآزادی که تحت نظارت سازمان ملل برگزار نگردد، است.

      به موازات موضع آمریکا، اروپایی ها هم مواضع مشابه داشتند و فرانسه و آلمان و اتحادیه اروپا ساز مخالف زدند و علیه انتخابات ریاست جمهوری سوریه و نتایج آن موضع گیری کردند.

      اروپایی ها مدعی هستند که بدون دست یابی به راه چاره سیاسی فراگیر در سوریه تحت نظارت سازمان ملل و قطعنامه های بین المللی از جمله قطعنامه 2254 سال 2015 که بر وجود هیئت دولت انتقالی که قانون اساسی سوریه را آماده کند و انتخابات تحت نظارت سازمان ملل برگزار گردد، انتخابات مورد مخالفت واقع شده است.

      خشم معارضان سوری

      در این میان معارضان سوری از تعیین موعد برگزاری انتخابات به خشم آمده اند به طوری که نصر الحریری رئیس ائتلاف معارضان سوری آنرا مورد انتقاد قرار داد و ادعاهایی را مطرح نمود.

      همچنین مخالفان وابسته به ترکیه هم مدعی شدند: مجلس اسد فاقد مشروعیت است و درخواست برگزاری انتخابات آن هم باطل است و این نمایش مضحک جدیدی است و کوششی برای بازتولید اسد و نظام آن است.

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 22 اردیبهشت 1400 بروزرسانی: 22 اردیبهشت 1400 گردآورنده: economicsphd.ir شناسه مطلب: 964

به "انتخابات ریاست جمهوری سوریه و ساز ناکوک غربی ها، چه کسانی می توانند نامزد شوند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انتخابات ریاست جمهوری سوریه و ساز ناکوک غربی ها، چه کسانی می توانند نامزد شوند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید