غذاهای محلی یزد چیست ؟ آشنایی با قیمه یزدی تا آش آبغوره
به گزارش دکترای اقتصاد، غذاهای سنتی یزد
یزد یکی از شهرهای بسیار مجذوب کننده ایران است که دارای رسم و رسوم بسیار خاصی می باشد. در این مقاله تصمیم گرفتیم تا شما را با برترین غذاهای محلی یزد آشنا کنیم. پس اگر به غیر از سفر اهل شکم گردی نیز هستید تا انتهای این مقاله با مجله سفر و گردشگری خبرنگاران همراه باشید.
شهر جهانی یزد این روزها گردشگران زیادی را پذیرایی می نماید. کسانی که در پی طعم غذاهای سنتی یزد هستند تا غرق در فرهنگ این شهر شوند. در رستوران های سنتی یزد یکی از اصیل ترین و البته خوشمزه ترین غذاها قیمه یزدی می باشد که فرق چندانی با قیمه های معمولی ندارد فقط در آن نخود دو تکه شده جایگزین لپه خواهد شد. دیگر مواد اولیه این خورشت شامل گوشت، لیموعمانی، پیاز و دارچین است. در ادامه به معرفی غذاهای محلی یزد خواهیم پرداخت.
قیمه یزدی
قیمه یزدی یکی از سنتی ترین غذاهای ایرانی می باشد که در یزد تهیه می گردد و تفاوت آن با قیمه در حبوبات آن است و بجای لپه از نخود استفاده می گردد. این خورشت در بین مردم یزد بسیار محبوب است شاید نام این خورش کمتر به گوش شما خورده باشد و در دست فراموشی است ولی شما می توانید قیمه یزدی را در فهرست غذاهای خود قرار دهید. قیمه یزدی یک خورشت ایده آل به سبک یزدی است که می توانید برای مهمانی و مجالس خود تهیه کنید این خورش مانند قیمه از گوشت تهیه می گردد ولی به دلخواه از مرغ نیز می توانید بهره ببرید.
خورشت به آلو
ترکیب به و آلو طعمی خارق العاده به این غذا می دهد به طوری که کمتر کسی پیدا خواهد شد که مزه این خورشت را دوست نداشته باشد. شیرینی و ترشی در کنار هم باعث طعم ملس خوشایندی شده پس تعجب برانگیز نیست که با شروع فصل پاییز خیلی ها این غذا را در فهرست غذاهای روزانه شان قرار می دهند. مواد لازم برای این خورشت آلو، به، گوشت، لپه، زعفران، لیمو ترش، شکر، فلفل سیاه، زنجبیل و .. است.
کوفته لپه
درسته که نام کوفته بیشتر ما را یاد تبریز می اندازد اما یزد هم کوفته های خوشمزه و مخصوص خودش را دارد و خیلی از گردشگران در سفر به یزد حتما کوفته لپه یزدی را امتحان می نمایند. کوفته لپه یزدی یکی دیگر از غذاهای سنتی یزد است که با کوفته تبریز کمی فرق دارد. مواد لازم برای درست کردن این کوفته تخم مرغ خام و پخته، گوشت چرخ نموده، سبزی معطر، لپه، زرشک، پیاز داغ، رب گوجه فرنگی، ادویه و نمک است، موادی تازه و با کیفیت که طعمی خارق العاده به غذا می دهند. پیشنهاد می کنیم این غذا را به همراه سبزی خوردن، نان و ترشی میل کنید تا طعم آن را هیچ وقت از قلم نیاندازید.
کوفته نخودچی
کوفته نخودچی به کوفته یزدی معروفه و از غذاهای محبوب و پرهوادار یزد است. شاید در میان غذاهای یزد کوفته نخودچی حرف اول را بزند غذایی خوشمزه که لذت سفر به شهر سنتی یزد را دوچندان می نماید. مواد لازم برای تهیه این غذا گوشت چرخ نموده، پیاز، سبزیجات معطر مانند تره و جعفری، آرد نخودچی است.
قلیه کدو
این غذای مقوی پر از آنتی اکسیدان و ویتامین است و حتی برای درمان سرماخوردگی هم مفید است. طعم خوشمزه و لذیذ، این غذا را از پرهوادارترین غذاهای استان یزد نموده است. معمولا در روزهای کوتاه فصل پاییز مادران یزدی دست به کار می وند و با درست کردن این غذای خوشمزه اعضای خانواده را دور هم جمع می نمایند. مواد لازم برای تهیه این غذا ماش، لوبیا قرمز، کدو تنبل، زردچوبه، شکر، گردو، پودر نارگیل و دارچین است. این غذا آنقدر طعم دل انگیزی دارد که مردم یزد آن را برای دورهمی ها درست می نمایند تا روزی فراموش نشدنی را رقم بزنند.
آش کدو
معمولا در میان غذاهای سنتی هر استان آش ها جایگاه ویژه ای دارند و خیلی از مادران با سلیقه برای جمع کردن فامیل ها در کنار هم تدارک یک آش داغ و خوشمزه را می بینند. یکی از معروف ترین آش های استان یزد آش کدو است که مخصوص شهرستان تفت است. این آش نه فقط طعمی خوشمزه و دلچسب دارد بلکه مقوی هم هست به طوری که برای بیماران دیابتی خیلی مفید است. این غذا که بیشتر مخصوص ماه های سرد سال است با لوبیا، عدس، ماش، نخود، کدو، شوید، آرد و پیاز درست خواهد شد
آش ماش
در سفر به شهرهای ایران یکی از لذت بخش ترین تجربه های شکم گردی امتحان آش های سنتی و خوشمزه هر استان است. آش ماش از دیگر غذاهای یزد است که بیشتر در شهرستان مهریز هوادار دارد هر چند که در استان گلستان هم درست خواهد شد. این غذا نسبت به آش های دیگر زمان پخت کمتری دارد برای همین نیاز به تدارک زیادی ندارد. این غذای خوشمزه مخصوص صبح های سرد زمستان است و در هنگام صبحانه خورده خواهد شد. مواد لازم برای تهیه این آش ماش، برنج، سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز و اسفناج)، پیاز داغ، نعناع داغ، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل است.
تاس کباب یزدی
تاس کیاب یکی از خوشمزه ترین غذاست به خصوص تاس کباب یزدی! طعم بی نظیرین غذا باعث شده که خیلی از خانواده های یزدی این غذا را زیاد درست نمایند به خصوص در مهمانی ها! مطمئنا جمع محبت آمیز فامیل ها و دوستان با وجود این غذای خوشمزه و لذیذ، گرم تر خواهد شد. این غذا با سیب زمینی، پیاز، روغن، گوشت چرخ نموده، رب گوجه فرنگی و دارچین درست خواهد شد هر چند که گاهی در آن هویج هم استفاده می گردد. تاس کباب یزدی را به همراه نان تازه، سبزی و ماست بخورید تا طعم آن را هیچ وقت از قلم نیاندازید.
آش آبغوره
این آش خوشمزه خاصیت غذایی بالایی دارد و برای سلامتی مفید است. غوره زیادی که در این غذا به کار می رود خواص بیشماری را به آن داده به طوری که خوردن این آش باعث کم شدن کلسترول و قند خون و از بین رفتن تشنگی خواهد شد. مواد لازم برای تهیه این آش سبزی آش، آب مرغ، عدس، لوبیا چشم بلبلی، بلغور گندم، برنج، نعنای خشک، آبغوره و غوره است.
منبع: تاپ تراول