ترفندهای درست کردن شیره خرما (سیلون خرما) غلیظ با ماندگاری بالا
به گزارش دکترای اقتصاد، شیره خرما یا به قول جنوبی ها سیلون خرما یکی چاشنی محبوب ایرانی است که هم یک خوراکی مقوی برای است و هم در تهیه بعضی غذاها، دسرها و شیرینی ها به کار می روند. شیره خرما سرشار از مواد مغذی مفید برای سلامت و بسیار انرژی بخش است. شیره خرما، همه را دارد، کالری آن 3 برابر خرمای تازه، دارای قند طبیعی است و برای مدت طولانی شما را سیر نگه می دارد. در این مقاله از در ما طرز تهیه شیره خرما و نکات تهیه و نگهداری شیره خرما را به شما آموزش خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه شیره خرما خانگی (سیلون خرما)
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
خرما | 1 کیلوگرم |
آب | 1 لیتر |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت شیره خرما: 2 ساعت
میزان کالری شیره خرما در 1 قاشق: 90 کالری
مراحل طرز تهیه شیره خرما بدون هسته
درست کردن شیره خرما در خانه برای صبحانه یا به عنوان شیرین نماینده به جای شکر در غذاها یا تهیه و شیرینی و کار سختی نیست. در ادامه مراحل طرز تهیه شیره خرما خانگی را به ترتیب دنبال کنید.
مرحله اول: خرماها را آماده کنید
ابتدا برای درست کردن شیره خرما در منزل خرماها را از وسط نصف کنید و هسته های آنها را بیرون بیاورید. کلاهک ها یا در صورت وجود، شاخه های کوچک خرما را هم بگیرید. در صورتی که خرماها خاک دارند، آنها را زیر آب بگیرید و کمی بشویید.
در صورت تمایل می توانید انواع خرمای مرغوب را به روش های خرید و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مرحله دوم: خرماها را در آب جوش استراحت دهید
سپس خرماها را در یک قابلمه بریزید و روی آنها را به میزان 1 لیتر و در حدی که خرماها را بپوشاند، آب جوش بریزید. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید خرماها حدود نیم ساعت، با آب جوش استراحت نمایند و نرم شوند. این کار باعث می گردد خرما به زمان کمتری برای جوشیدن احتیاج داشته باشند.
مرحله سوم: خرماها را روی حرارت بگذارید
قابلمه خرماها را بعد از نیم ساعت، روی حرارت بگذارید و اجازه دهید آب داخل قابلمه آغاز به جوشیدن کند. روی سطح آب، کف های سفید تشکیل می گردد. برای خوشرنگ و شفاف شدن شیره خرما، این کف ها را با قاشق جدا کنید و دور بریزید.
مرحله چهارم: خرماها را بپزید
سپس شعله را کم کنید و 30 دقیقه دیگر اجازه دهید خرما روی حرارت ملایم بپزند و نرم شوند. (این زمان ممکن است برای خرماهای سفت فرق کند و این مرحله تا 1 ساعت هم طول بکشد). در این مدت، چند بار خرماها را هم بزنید تا نسوزند. اگر آب داخل قابلمه کم بود و هنوز خرماها نپخته بودند، کمی آب جوش دیگر اضافه کنید تا خرماها بپزند. خرماها در نهایت باید کاملا له شوند.
مرحله پنجم: خرماها را صاف کنید
بعد از نرم شدن خرماها، شعله گاز را خاموش کنید. خرماها را رها کنید تا دمایشان کم گردد. اگر گوشتکوب برقی در دسترس دارید، خرماها را له کنید. می توانید از گوشت کوب دستی هم بهره ببرید.
سپس روی یک قابلمه را پارچه صافی بگذارید و خرماهای پوره شده را در پارچه بریزید و از گوشه ها پارچه را جمع کنید. خرماها را فشار دهید تا عصاره آنها خارج شده و در قابلمه بریزید. تفاله خرماها جدا کنید و مراقب باشید گوشت خرماها در شیره نریزد. برای اطمینان می توانید خرما را از صافی رد کنید.
مرحله ششم: عصاره خرما را بجوشانید
بعد از گرفتن شیره خرما و صاف شدن آن، دوباره قابلمه را روی حرارت بگذارید و شعله را کم کنید. اجازه دهید شیره غلیظ گردد. در حدی که به میزان 1 قاشق چای خوری از شیره خرما را کف یک بشقاب بریزید و با انگشت روی آن بکشید تا یک شیار بیفتد. اگر شیار به سرعت پر نشد، شعله را خاموش کنید.
مرحله هفتم: شیره خرما را در یک ظرف درب دار خشک و تمیز بریزید
اجازه دهید شیره خرما از دما بیفتد. شیره خرما را در یک ظرف درب دار کاملا تمیز، بدون آلودگی و بدون رطوبت بریزید. درب ظرف را محکم ببندید. مراقب باشید که درب ظرف خراب نباشد. سپس ظرف را در جای خشک و خنک و دور از تابش نور آفتاب قرار دهید.
شما می توانید را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های هم تهیه کنید.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه شیره خرما در خانه
- طرز تهیه شیره خرما با خرمای خشک هم مشابه روش بالا است و بهتر است یک بار خرماهای خشک و هسته گرفته شده را با آب جوش استراحت دهید تا نرم گردد و سپس آنها را بجوشانید تا بپزند و نرم شوند.
- برای طرز تهیه شیره خرما بوشهری، از خرماهایی که شیره دارند و خشک نیستند بهره ببرید. این خرماها، شیره بیشتری می دهند و احتیاج به زمان کمتری برای پخت دارند.
- خرماهای سفت، خشک و بدون شیره، گزینه مناسبی برای تهیه شیره خرما نیستند. خرما کباب، خرما پیارم عسلی، رطب عسلی و … را می توانید برای شیره گرفتن انتخاب کنید.
- طرز تهیه شیره خرما با هسته مشابه شیره خرما بدون هسته است و فقط هسته ها قبل از جوشاندن گرفته نمی شوند و بعد از جوشیدن و نرم شدن خرماها، باید همراه با پوست و گوشت خرماها، گرفته می گردد.
- اگر پوست خرماها ضخیم است، قبل از جوشاندن، آنها را جدا کنید.
- شکرک زدن شیره خرما به معنی خراب شدن آن نیست و می توانید شیره خرما را روی حرارت بخار آب بگذارید تا شکرک ها ذوب شوند.
- برای از بین بردن شکرک شیره خرما، شیره را در یک قابلمه بریزید و دوباره آن را با کمی آب جوش، بجوشانید تا شکرک ها از بین برود. وقتی شیره خرما به غلظت مناسب رسید، شعله را خاموش کنید.
- برای جدا کردن پوست خرماها، کمی آب جوش روی خرماها بریزید و چند دقیقه صبر کنید. سپس پوست خرماها را به راحتی جدا کنید.
- در زمان صاف کردن مواد شیره خرما، از پارچه نخی یا صافی های پارچه ای بهره ببرید تا شیره بیشتری از خرما بگیرید و گوشت خرما در شیره نرود.
- شیره خرما را 6 ماه تا 1 سال می توانید بدون تغییر طعم و رنگ، بهره ببرید.
- از خواص شیره خرما برای سلامت بدن و طبع و مصلح آن خبر دارید؟ روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
بیشتر بخوانید:
فوت و فن های خوشمزه شدن شیره خرما
چرا شیره خرما تلخ می گردد؟
- اگر کیفیت خرما خوب نباشد و از خرمای نامرغوب یا دارای خرابی بهره ببرید، شیره خرما تلخ می گردد.
- اگر کلاهک و اضافات خرما را نگیرید، بعد از جوشیدن و درست کردن شیره، تلخ می گردد.
- اگر شیره خرما را روی حرارت بالا درست کنید و ته بگیرد، شیره تلخ می گردد.
چرا شیره خرما شکرک میزند؟
- شیره خرما را در زمان آماده کردن نباید روی حرارت بالا بجوشانید.
- اگر شیره خرما را زیاد بجوشانید و محتوای قند داخل آن زیاد گردد، بعد از سرد شدن، هم غلیظ می گردد و هم شکرک می زند.
- اگر گوشت خرما بعد از صاف کردن، در شیره برود، باعث کپک زدن آن خواهد شد.
- شیره خرما را اگر در دمای خیلی سرد یا یخچال نگهداری کنید، شکرک می زند.
چرا شیره خرما کپک میزند؟
- علت کپک زدن شیره خرما، رقیق بودن بیش از حد شیره است. اگر شیره خرما را به میزان کافی نجوشانید و زیاد آب داشته باشد، کپک می زند.
- نگهداری شیره خرما در جای گرم یا در ظرف آلوده و دارای رطوبت، می تواند باعث کپک زدن آن گردد.
چرا شیره خرما کف می نماید؟
- اگر در زمان جوشاندن خرما، روی سطح آب آن، کف ایجاد شد، طبیعی است. این کف ها را با قاشق جمع کنید و دور بریزید تا رنگ شیره خرما شفاف تر گردد.
- اگر شیره خرما را بعد از پختن و آماده شدن و پس از مدتی در دمای گرم محیط قرار دادید و روی آن کف ایجاد شد، احتمال ترش شدن آن وجود دارد. این کف ها به خاطر فعالیت باکتری ها است و نشانه ترش و خراب شدن شیره خرما است.
چرا شیره خرما سفت می گردد؟
- شیره خرما بعد از سرد شدن، سفت تر می گردد بنابراین اگر آن را خیلی غلیظ بردارید سفت تر حالت معمول می گردد.
- قرار دادن شیره خرما در سرما یا داخل یخچال باعث سفت شدن آن خواهد شد. شیره را می توانید در دمای محیطی که خنک باشد، بگذارید.